Cukuplah Dunia Ini Hanya Berada di Tangan Ini..

|


YA ALLAH.. CUKUPLAH DUNIA INI HANYA BERADA DI TANGAN KAMI. JANGAN SEKALI-KALI MEMBIARKAN DUNIA BERTAKHTA DI HATI SANUBARI KAMI...AMINNN


Dari alam ruh kita dipindahkan ke alam rahim, hingga akhirnya kita bernafas di bumi ini.Ketika hidup, kita melalui zaman kanak-kanak, remaja, dewasa, dan seterusnya, kita akan dimatikan dan dihidupkan semula pada suatu masa yang telah ditentukan.

Jika kita renungi dengan hati yang bersih, ternyata kehidupan di dunia ini tidak lama. Menurut ukuran manusia normal, mungkin hanya hidup selama 60-70 tahun. Dalam masa itu pun, mungkin terdapat banyak waktu yang berlalu tanpa erti. Akhirnya, pasti kita semua akan mati.

Mengharapkan kebaikan akhirat bukan bererti melupakan sama sekali kehidupan dunia. Namun, kita tidak boleh diperbodohkan oleh dunia. Kita harus menggenggamnya, menguasainya, dan menafaatkannya dengan sebaik mungkin. Cukuplah dunia ini hanya berada ditangan kita. Tetapi jangan sekali-kali membiarkan dunia bertakhta di hati sanubari kita. Ia akan membahayakan perjalanan hidup kita nanti. Ingatlah, sesuatu yang kita pegang tentu akan mudah untuk kita lepaskan jika ia membahayakan kita. Dan pastinya sesuatu yang beraja dihati akan sukar untuk kita lepaskan... WAALLAH HUA'LAM.

0 comments:

Post a Comment